tirsdag 13. mars 2012

Private barnehager er ikke billigere

Høyresiden i Horten har nå vedtatt å privatisere 3 barnehager. Det omfatter omlag 300 barn, som i dag har kommunale plasser. Vi er altså vitne til en stor-privatiseing for å nå Høyresidens "Drømmen om Horten".

I dag betaler det offentlige (dine skattepenger) det meste av barnehagebygg og drift. Pengene blir formidlet gjennom kommunen. Det er ikke meninga at noen private skal ta ut profitt på velferdstjenestene/skattepengene dine. Derfor er det naturlig at kommunen og "non profitt" idielle organisajoner eier og driver dem.

Høyresidas tanker er annerledes. De ser for seg at kommunen kan spare penger samtidig med at private kan tjene penger. Tanken er at markedet er mer effektivt og bedre en kommunal forvaltning. Også innen velferdstjenester. Dette er helt feil. Forslaget bærer derfor mer preg av ideologiske lyster og drømmer, enn realisme.

I Horten betyr denne prvatiseringen salg av 3 tomter - hvor investor får penger av staten (deg) til å kjøpe eiendom av kommunen, sette opp bygg og difte. Her er det ingenting for kommunen å spare, tvert om - kommunen vil i praksis måtte gi bort eiendommen - fordi pengene til dette kommer fra staten uansett.

Videre viser tallene fra Telemarksforskning at kommunene driver billigere om man ser bort fra personalkostnader. De private sparer penger på personalkostnader ved at de har færre ansatte per barn, lavere kostnader til lønn, pensjon og sosiale ytelser (Dvs dårlige eller ingen tariffavtale). Videre har de færre barn med spesielle behov, for eksempel fungsjonshemmede eller barn med minioritetsbakgrunn (de må kommunen gi et tilbud). Det er altså ingenting som tyder på at private barnehager er mer effektive enn de kommunale. Tvert om, kommunen ivaretar alle på en helt annen måte enn hva de private kan.

Det er helt tydelig hvem og hva privatisering går ut over når aktørene skal trekke ut overskudd - langt større enn bankrenta. Det burde ikke være tvil om hva som gagner dine skattepenger og fellesskapet best. Via kommunal utbygging og drift, går ikke pengene til privat profitt, men utelukkende til fellesskapet for et best mulig barnehagetilbud til alle.

Når SV hadde makt var det helt uaktuelt å åpne opp for privatisering av kommunale barnehager. Nå har høyresida makt og vil gjøre butikk på våre skattepenger og velferdsgoder. Det vil koste deg og fellesskapet dyrt om høyresiden får leve ut sine ideologiske drømmer om Horten. Reis motstanden mot privatisering!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar