torsdag 8. desember 2011

Tilgi dem ikke

...de vet hva de gjør! Se bilde av dette litt spektakulære og flotte bygget - sentralt plassert i Horten - og slik at den gamle teglsten-bygningen blir tatt vare på, blir oppgradert, brukt og synelig. Nå vil H, FrP, V og KrF kaste tegningene og privatisere. Det blir kommunalt og dyrt, hevder de.
Nå skal det tjenes penger på barnehagebygg og drift. Noen må det gå ut over. I dette tilfelle de aller miste blant oss. I motsetning til SV, har høyresiden aldri utviklet en politikk for full barnehagedekning med maxpris. Barn og unge blir ikke prioritert av høyresiden.


Barnehagesektoren er fremdeles et marked for høyresiden, på tross av at våre skattepenger gjennom stat og kommune bidrar med det aller meste, mens foreldrebetalingen er frosset i en maxpris. I Horten har kommunen eid de aktuelle tomtene, ikke fjernt fra hvor folk bor. Og i Horten har ingen private meldt seg, rett og slett fordi deres krav om å få tomtene av kommunen har blitt nedstemt av SV og AP, mot Frp og Høyres stemmer.

Videre har vi sett at sektoren har blitt mer og mer finansiert av våre skattepenger og de pengene gir man ikke uten videre bort til privat butikkdrift. Pengene skal foredles som fellesskapets verdier, med vekt på effektiv felles admnistrasjon, styring, oppfølging og en viss overkapasitet slik at alle barn får plass. Slik kan ikke tenkes med privatisering. Der er målet først størst mulig profitt. Å tjene penger her går utelukkende ut på billigere løsninger enn kommunen byr på. Det være seg spesielt billigere byggning og drift. En profitt som utelukkende kommer fra skattepengene våre og som må gå ut over barna.

Alle kommuner står fritt til å velge hvor mye penger de vil gi barnehager. Dette er et politisk valg. Kommuner får tildelt penger fra staten til drift og bygg på grunnlag av landsgjennomsnittpris. Private får tildelt omtrent det samme gjennom kommunen (ca 85%). I Horten har utgiftene ligget under landsgjennomsnittet og slik sett harkommunen tjent penger på full barnehagedekning.

Likevel, poenget er at SV og tidligere flertall bygget solide og gode kommunale barnehager - for framtiden, og vi tillot ikke noen å tjene på dette via lavere standard. "- De nye barnehagene er byens flotteste bygg", har entrepinører fremholdt i Gjengangeren. Ja, politisk var det høy standard til barna vi ville ha.

Jeg var på flere befaringer og fugte arbeidet med interesse, vel vitende at dette var det største SV gjorde for framtiden i min kommunestyreperiode, og at dette ikke var noe spareprosjekt, men verdige bygg for barn i generasjoner.

Nå, tar H, Frp, V og Krf Beckerbo-, Baggerød- og Nykirke barnehager ut av kommunale hender og overlater til private å finne rimeligere løsninger...Ser dere tegninga? Og hvor tar pengene veien om de ikke går til barna? Og til slutt; husk at kommunen ikke tjener fem flate øre på å selge tomtene, tvert om, de pengene kommunen får inn på et salg - MÅ kommunen tilbakebetale kjøper/driver, slik at han kan betale barnehageutgiftene. I realiteten får de private kommunale tomter gratis av kommunen - dersom de også blir solgt, slik H og Frp har foreslått tidligere.

De gir bort våre kommunale eiendommer - tilgi dem aldri!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar