onsdag 23. november 2011

Er eiendomsskatt på bolighus sosialt og rettferdig?

Nei, la meg si det med en gang, eiendomsskatt på boliger er ikke spesielt sosialistisk. Ofte er det helt motsatt, de med lave inntekter må betale mest. Nettopp fordi denne skatten ikke tar utgangspunkt i inntekt eller livsfase.
Derfor ser vi ofte at høyre- og sentrumspartier innfører eiendomsskatt på boliger. Vel vitende at høytlønna ikke bryr seg om slike småsummer og at høyresiden hevder at alle må bidra - vel vitende at lavtlønna og ny-etablerere må bidra mest. Hadde penga gått til gratis barnehage, gratis SFO og barnetrygd til sosialhjelpsmottagere, ja da hadde unge i etableringsfasen og økonomisk vanskeligstilte faktisk fått mindre utgifter og tjent på eiendomsskatt. Da hadde det vært noe utjamning. Det vil aldri høyresida. Så, slik er det sjeldent.
Stort sett blir en slik skatt innført som et stort kompromiss mellom H, AP, SP, SV, KrF, V og noen ganger med Frp på laget. Da går all slik sosial tenkning fløyten..- og skatteprofilen og selve skatten blir forhatt av folk - noe den også har blitt. Selv er jeg ikke prinsippiell motstander av eiendomsskatt. Den kan også virke litt omfordelende, som nevnt over, men i hovedsak bør ikke inntektene hentes fra boliger om det holder med eiendomsskatt på annet, som verker, bruk, kjøpesentra eller fritidseiendom.
I Horten har vi ikke noen Holmenkollen eller Bærum vest. SV har tradisjonelt lagt inn en hel masse krav til denne skatten, slik som bunnfradrag osv. - dersom den skal innføres, men slikt vil ikke øvrige partier..og SV-krav går fløyten i kompromiss. I SVs verden ville svært få huseiere betale. I realiteten er det så lite inntekter fra hus at beskattning av hus burde vært sløyfet - og valgkampen hadde vert mye lettere å vinne. Slike store negative symbolsaker er viktig å unngå dersom makten skal beholdes, og det må den.
Glem aldri at sosialister og deres allierte har aller mest å tape på at høyrekreftene får makten, gjeninnfører klasseskiller, privatiserer kommunen og pulveriserer velferden. Viktigst er alltid å beholde makten! Oslo SV valgte i år å garantere at de ikke ville innføre eiendomsskatt, på tross av Holmenkollen. Å ta makten fra høresiden er aller viktigst.
I dag kan eiendomsskatt innføres på 4 forskjellige måter. Med fordel burde SV holde seg til en eventuell beskatning av kjøpesentra og næringseiendom, samt verker, bruk og fritidseiendom - dersom eiendomsskatt måtte kreves inn. Det ville truffet grupper som kan betale og virket omfordelende.I sum ville 60 prosent av all mulig eiendomskatt da blitt inndrevet til fellesskapet, mens bolighuset, etablerere og vanskeligstilte hadde blitt skånet - og i stedet kun opplevd bedre forhold både privat og kommunalt.
Retorikken om at boligeiere er rike må forlates, fordi virkeligheten er ikke slik i Horten og Vestfold. Tvert om, de fleste har ikke formue, men gjeld. Og formue blir uansett beskattet. Hele 74 prosent eier egen bolig.
Hmmm.... Jo, jeg husker 70, 80, 90 åra og langt inn i vårt århundre. Skulle vi få til full barnehagedekning og lave priser måtte vi innføre eiendomsskatt. Ja, det var rett dengang, fordi de unge i etableringsfasen med store boligutgifter faktisk ville tjent på det via barnehageplasser og lavere priser, mens barnløse og pensjonister måtte betale litt.
Men hva i dag? SV/AP regjeringen har sikret full barnehagedekning og lave priser. Ikke nok med det, men hele eldreomsorgen er fornyet med nye sykehjem og langt fler ansatte...og knapt kø å regne pga omsorgsboliger ...kun for å nevne noe. Totalt sett har den rød-grønne regjeringen overført mer til kommunen hvert år enn hva en eiendomsskatt vil bety. Så hva da? Jo, vi må tenke nytt! Ikke stå fast i gammel retorikk...gå inn i din tid! Verden er forandret.

I dag ser vi noen kommuner innføre eiendomskatt uavhengig om de er styrt av høyre- eller venstresida. Og ofte er det vanstyring, enheter uten fast styring med merforbruk eller prestisjeprosjekt penga går til - ikke sosisal forbedring. Og selve skattleggingen er ofte helt usosial. SVs få representanter klarer ikke å vri skattlegginga sosialt - aleine. Selvfølgelig er dette et problem. Rett og slett fordi vi beskatter eiendom/formue - og IKKE inntekt, slik det kunne blitt jf. Holmås forslag. Videre, formuen (huset) er allerede skattet. Å ha en bolig (hus) er helt normalt på østlandet. De som går på valg på å innføre dette i dag, er dømt til å tape valget i Vestfold. Derfor må eiendomsbeskattningen gjøres på annet enn bolig. Videre er det i dag langt mer å hente på omlegging, kommunesamarbeid, effektivisering og enøk-tiltak.
Dersom det trengs økte inntekter til noe lokalt, bør en eventuell beskattning begrenses til næring og kjøpesenter. Her ligger det også en motsetning som venstresiden tjener på - og som ikke skremmer vannet av de som tjener lite og eier et hus. Sosialister må ha et overordna perspektiv på at det viktigste er å ta makten og styre samfunnsutviklingen, unngå privatisering, kommunesammenslåinger, masseoppsigelser og pulverisering av velferden.
Eksempelvis er det ikke dyrt å sikre strandsonen, de sosialt vanskeligstilte, topp moderne skoler og sykehjem. Videre, vi vet at kommunen må moderniseres hele tiden. Det er kun venstresiden som har interesse av dette og å beholde kommunen som fellesskap og institusjonell ramme. Hva skal høyresiden med kommunen? De er jo imot fellesskapet og skatter til felles formål. De vil kun gi til folk som er født blinde og halte...- ikke bygge robuste velderdssystemer for alle. Dette er sosialistenes rolle, ikke kreve inn skatter alle synes er helt urimelige. Derfor må de ta makten. Og derfor må de legge vekk krav om skatt på boliger og aldri fronte dette i valgkampen. Det er kun et tapsprosjekt i dag. Det er så mye annet - en felles framtid i solidaritet, bedre miljø/klima og rettferdig verden som må vinnes.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar