mandag 29. oktober 2012

Ta havneområdene tilbake!


Om lag 1/3 av bysentrum styres av havnevesenet. Det er nå i dag organisert som et Kommunalt foretak. Jeg har alltid ment at havneområdet burde vert en ordinær del av kommunens forvaltning og folkevalgt politiske forvaltning – uten innblanding av særinteresser. Videre, det ville også vært en fordel i forhold til finansielle muskler og folkelig engasjement og demokrati.

«Havnevesnet» er på sett og vis en historisk avdanket konstruksjon. Vi alle betaler for kommunale tjenester, enten det er parkering eller kloakk. Slik sett er ikke havnevesenet i en særstilling lenger. Jo, deres penger er bundet opp til formål, men det er også regningen på kommunale avgifter som eks. vann og kloakk. Og områdene havnevesenet disponerer er kommunale. Derfor er det helt naturlig at områdene også forvaltes i de ordinære politiske organene – også slik at det blir en tydelig sammenheng i all kommunal planlegging. Havnestyrets oppdrag er å drive havna - ikke byutvikling. I dag er biloppstillingsplassen borte og havneområdene viktige for vår byutviklig. Byutvikling her er et overordna tema for min drøm om utvikling av bysentrum i Horten mot fjorden.

Ordinære folkevalgte med ambisjoner om å gjøre noe i havneområdet, vil i dag bli svært skuffet. Rett og slett fordi de ikke er der havneprosessene starter. Saker fra havnestyret ender som meldinger fra de politiske lederne som sitter i havnestyret sammen med ansatte og brukere. Sakene er «ferdig tygd» når de kommer derfra.

I dag fremstår havneområder som helt uten utvikling, - som helt akterutseilt og helt utenfor påvirkning av hva folk flest ønsker. Slik hadde det ikke vært dersom havneområdene var en del av de ordinære kommunale eiendeler og politiske prosesser.

Mitt standpunkt er av prinsipiell art og helt uavhengig av hvem som styrer kommunen. Uansett hvordan dette er organisert så er det til syvende og sist kommunestyret som bestemmer. De vedtar meldingene fra Havnestyret og kan selvfølgelig endre på deres sak/melding – dersom det er av interesse. Dette handler ikke om høyresidens drøm om Horten. Dette handler om å få eiendommene inn i ordinære politiske prosesser, slik at folks engasjement og ønsker kommer til uttrykk.
Først da utløses en virkelig folkelig endring...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar