torsdag 16. februar 2012

Gjør skattepenger om til privat profitt og gir bort fellesskapets eiendommer

H, FrP, Krf og V har via innstilling fra Formannskapet bestemt seg for å privatisere barnehagedriften i Horten. De skal prøve å få private til å bygge og drive de 3 nye barnehagene for kommunale midler. Føst ut er Barnehagen på Baggerødbanen som behandles februar 2012.

Høyresiden ser helt bort fra at det i løpet av de siste 4 - 5 åra har skjedd en revolusjon i barnehagefinansieringen. Nå betaler staten omtrent 85 prosent av alle utgifter, mens resten betales gjennom foreldrebetalingen som er frosset i en maxpris. Dvs fellesskapet betaler, ikke foreldre slik som før. "Kjøper" vil altså få penger av staten - gjennom kommunal utbetaling - til å kjøpe en kommunal tomt, bygge og drifte den. I realiteten betyr det mer enn gratis for "kjøper", for det er liten grunn til å tro at "kjøper" selger den for kr 0.- når han finner det for godt. Selvfølgelig skal "kjøper"/driver tjene penger - langt mere enn å sette pengene i banken. Dette vil måtte ramme barna eller fellesskapet på en eller annen måte. Det må bli mindre penger i kommunen når private tar utbytte derfra. Dette kan ramme selve barnehagen/barna eller annet sted i kommunen.

Nå tror ikke jeg at høyrefolk vil misshandle barn i barnehage eller annet sted. Poenget er at penger og eiendom blir tatt ut av fellesskapet og at det dermed blir mindre penger til fellesgoder innen kommunen. "Kjøper"/driver vil altså tjene penger på to områder: Ved at fortjeneste trekkes ut av driften og ved at eiendommen og barnehagen fås gratis, og selvfølgelig selges med fortjeneste. Alt dette finansiert av oss innbyggere. Barnehageplassene er i dag etablert annet sted i kommunen og drives av kommunen. Nå blir de altså privatisert.

Du betaler til fellesskapet, mens noen tjener penger på det og hover inn gevinst - på tross av en pressa kommuneøkonomi. Dette er høyrepolitikk. Private gis penger som skulle gått til fellesgoder.

Bli heller ikke forundret om folk på høyrebenken til slutt blir inhabile i privatiseringsspørsmål. Verden er ikke stor i Norge...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar