lørdag 15. oktober 2011

Nye Horten...?


Etter valget i 2004 benyttet jeg dette begrepet i Gjengangeren for å forklare hva slags ny endring SV ville gjøre i Horten - også overfor Næringslivet. De skulle hjelpes med kultur og opplevelser. Dette ville endret og styrket Horten ut over kommunale endringer og reformer. Jeg kalte dette "nye Horten", fordi det ville by på en forandring alle kom til å merke. Når jeg nå i Oktober 2011 leser at Høyres nye Ordfører i Horten benytter samme begrep, lurer jeg på hva han legger i dette begrepet. Høyre har kjempet imot vår visjon. Hva er deres drøm?
Helt konkret ville SV bygge barnehageplass til alle barn, gjenoppbygge Horten Kino, utvikle by- sentrum mot fjorden, satse på turisme/kultur, herunder Cruiseskip, bygge opplevelsessentret Mikrokosmos og Munch-senter – foruten kjente SV saker som miljø, barn og unge, fattigdomsbekjempelse og mer rettferdig fordeling.
Prosjektet var så stort at det tålte begrepet ”Nye Horten”. Poenget er at Horten ikke kan – eller skal – prøve å bli som noen annen Vestfold-kommune, men må bygge på våre egne naturlige fortrinn.
Etter verven er vårt næringsfortrinn mikroteknologi og høyskolen. Vi ville lansere dette stort gjennom opplevelsessenter Mikrokosmos – og dermed sikred videreutvikling og arbeidsplasser. Videre kan Horten dra større fordel av Borrehaugene, Midtgard, Vikinghistorie og en levende viking-forening. Så også med en utviklingen av KJV med vekt på kultur-og skole etterbruk, og fri ferdsel til bl.a. Norske Løve på Vealøs. Ved siden av dette har vi Munch hus i Åsgårdstrand og hans kjente motiver. Et Munch senter vil utvilsomt trekke enda flere Cruise -turister, foruten folk fra hele landet . Det samme kan en god utvikling av by sentrum ned mot fjorden bety, kanskje toppet med et Akvarium i gangavstand fra 3,2 millioner årlige fergepassasjerer..? Og selvfølgelig ville en ny Kino gi ringvirkninger og sikre folk gode opplevelser.
.Alle disse sakene hadde et overordna perspektiv; Kultur og opplevelser skulle sette næringsliv, Horten og kunstnerbyen Åsgårdstrand på kartet, gi penger i kassene, sikre og skape nye arbeidsplasser og gjøre kommunen til et god sted å bo. Det var SV-visjonen.
Noe er vunnet, annet tapt eller jobbes videre med. Joda, full barnehagedekning er i boks, ny kino ved torget, Lokalhistorisk senter, nye sykehjem, kunstnerbyen og nye ungdomskoler kan det blant annet vises til, mens utbygging av barneskolene og Holtanløkka er vedtatt og avprivatiseringen av strandsonen m. m er startet. SV har gjort mye!
Men det er verd å merke seg at ingenting av SVs visjon hadde blitt gjennomført om Høyre hadde styrt. Ingenting! Hva er Høyres ”Nye Horten visjon”? Vi overtok Høyres konkursbo, hvor det meste var eldet i grus. Høyres svar var en gigantisk privatisering. Det ble med Høyres drøm. Vi stoppet dette og moderniserte kommunen i stedet. Er det den gamle privatiserings drømmen som Høyre nå skal blåse støvet av som ”nye Horten”? Hva annet er i denne blå ballongen?.
Uansett er det stor forskjell på Høyre og SVs ”nye Horten”. Symbolsk kan våre første saker stå; Det første jeg og SV gjorde var å styrke sosialhjepsmottageres situasjon. I første kommunalutvalgsmøte fikk vi bort matposeutdelingen fra sosialkontoret og senere gi barnetrygd til sosialhjelpsmottagere. I Børre Jakobsen innlegg om ”nye Horten”, sier han at næringslivet skal besøkes først... Ikke de svakeste stilte...
Joda, Horten har virkelig blitt ny! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar