mandag 23. april 2012

En virkelig fattig kommune



En by uten historie er en fattig by.
Høyresidens budsjettforslag 2012 sier at Beckerbo skal selges, og at det ikke skal bygges barnehage i kommunal regi. Derfor fremmer nå rådmann forslag om at Beckerbo selges på det åpne marked.
Et særegent og flott talgstensbygg med en spesiell historie som barnehjem og barnehage, sentralt plassert i Horten. Og eneste sentrale område igjen som er regulert for barn.
SV har hele tiden ønsket å ta vare på denne bygningen, oppgradere den og benytte den til barnehage - noe som var vedtatt før høyresegimet overtok.

Overføringene fra staten til barnehagebygging hadde dekket oppgraderingskostnadene, videre kunne barnehagen bygges ut. Det er tross alt eneste sentrale byområde regulert til barn. Det er mulig det hadde blitt litt billigere med riving og et nytt bygg på området. Men det er ikke mye. Dersom penger skal styre alt - vil viktige verdier og kvaliteter forsvinne fra Horten by. Om ikke Beckerbo er verd å ta vare på, hva er da viktig å ta vare på?
Administrasjonen har innsett at det ikke er noe å tjene på å selge tomta til privat barnehagedrift - snarere tvert om. Derfor er er forslaget om salg uten noen føringer kommet. Konsekvensen av et slik løp er at bygget blir revet og bo-blokker bygget. Historie og det særegne i bybilde som vi er så glad i går tapt.

Kommunen har ansvar for videreformidling av historie. Hvilken grad er et politisk spørsmål. Jeg har merket meg at Høyres ordfører ikke har kommet med noen motforestillinger. Snarere tvert om.

Venstresiden burde nå kjøre frem en verdi-politisk aksjon. Si nei til salg og riving av et såpass gammelt, flott og særegent bygg - hvor så mye historie er forankret. Vår tid handler om verdipolitikk - langt mer enn kroner og øre. Her må venstresiden stå klar med sine alternativer. Alternativt gis høyresiden en ureversibel og ufortjent seier. Her kan opinionen vinnes, og i slike saker vil høyresiden forlise. Folk ser mer enn kroner og øre. De har verdier i livet.
Se bare på Karljohansvern og Lokalhistorisk Senter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar